Opnieuw tegenslag voor Epic Games in de juridische strijd tegen Apple. Een Californische rechter oordeelde dat Fortnite voorlopig niet terugkeert in de App Store.

Apple verwijderde Fortnite in augustus uit de downloadwinkel, nadat Epic een eigen betaalsysteem invoerde. Daarmee protesteerde het bedrijf tegen de 30 procent commissie die Apple vangt op elke transactie in apps.

Ook heeft Apple het ontwikkelaarsaccount van Epic gesloten. Daardoor kan het bedrijf geen nieuwe applicaties meer ontwerpen voor gebruikers van de iPhone en andere Apple-apparaten.

Epic Games is er opnieuw niet in geslaagd Apple te dwingen haar populaire schietspel Fortnite terug in de App Store te zetten.

Een federale rechter in Oakland in de Amerikaanse staat Californië verwierp de eis van de spelletjesproducent om het geschrapte spel voorlopig weer op te nemen en Epic toe te staan zijn eigen betalingsoptie te gebruiken.

In augustus verwijderde Apple Fortnite uit zijn App Store. Dit gebeurde enkele uren nadat Epic met een nieuw betaalsysteem was gekomen voor mobiele spelers. Met dat nieuwe systeem probeerde Epic bepaalde verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen.

Ook heeft Apple het ontwikkelaarsaccount van Epic gesloten. Daardoor kan het bedrijf geen nieuwe applicaties meer ontwerpen voor gebruikers van de iPhone en andere Apple-apparaten. 

Epic protesteert tegen de macht van Apple

Epic spande een rechtszaak aan tegen Apple vanwege vermeend machtsmisbruik door de 30 procent commissie die het technologieconcern van iedere aankoop in de App Store wil.

Het is de tweede tegenslag voor Epic in zijn juridische strijd tegen Apple, waarin de spelletjesmaker beweert dat Apple zijn App Store als een illegaal monopolie beheert omdat het ontwikkelaars niet is toegestaan ​​hun iPhone- en iPad-apps beschikbaar te stellen via hun eigen websites.

In plaats daarvan staat Apple alleen downloads en betalingen toe via de App Store en brengt daarvoor 30 procent van de aankoopprijs in rekening.

Naar verwachting staan beide partijen volgend jaar weer voor de rechter over de kwestie.

Ook Spotify en Facebook klagen over Apples commissiebeleid

Apple ligt overigens van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt.

De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van Spotify. De Zweedse muziekstreamingdienst vindt het oneerlijk dat het 30 procent moet afdragen aan Apple als iemand een abonnement afsluit op iOS, terwijl Apples eigen muziekdienst daar niet aan hoeft te voldoen.

Ook Facebook klaagde onlangs over het commissiebeleid van Apple. De socialemediareus wilde onderhandelen over een lagere afdracht voor betaalde livestreams voor bijvoorbeeld yogalessen. Dit om kleine ondernemers te ontzien die zijn getroffen door de coronacrisis.

Apple ging daar verrassend genoeg uiteindelijk mee akkoord. Ook voor ClassPass, dat sinds de coronapandemie online trainingen en fitnesslessen mogelijk maakt, is een uitzondering gemaakt. Hetzelfde deed Apple voor Airbnb.

Lees mees over games: